Αμπελώνας

Οι αμπελώνες μας στη Ζάκυνθο προσφέρουν εξαιρετικά σε ποιότητα Αυγουστιάτη και Γουστολίδι που εκφράζουν με εκπληκτικό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών και το οικοσύστημα της περιοχής.

Αυγουστιάτης

Πρόκειται για μία ποικιλία που εισήχθη στη Ζάκυνθο από τη Δυτική Ευρώπη κατά τον 14ο αιώνα και οι ντόπιοι παραγωγοί θεωρούν πραγματικό θησαυρό. Στον παλιό οικογενειακό αμπελώνα με την απροσδιόριστη ηλικία, καθότι ακόμη και οι πιο παλιοί δε θυμούνται πότε ακριβώς φυτεύθηκε, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βιολογικές μέθοδοι γεωργίας. Οι βιολογικές αυτές πρακτικές σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής και το υψόμετρο των 300 μέτρων από τη θάλασσα, δίνουν στο σταφύλι ένα χαρακτήρα ξεχωριστό από κάθε άλλον Αυγουστιάτη.

Από την ποικιλία Αυγουστιάτη δημιουργήσαμε τρεις ετικέτες τον Αυγουστιάτη Στη Ρίζα του Βουνού, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, τον Αυγουστιάτη Ηλίου Φως, Οίνος Ερυθρός Φυσικώς Γλυκός.

 

Γουστολίδι

Εντάχθηκε στον αμπελουργικό χάρτη της Ζακύνθου κατά τον 16ο αιώνα. Σε μια προσπάθεια αναβίωσης αυτής της σπουδαίας ποικιλίας, η οικογένεια προχώρησε πρόσφατα στη φύτευση 10 στρεμμάτων ακριβώς μπροστά από το χώρο του οινοποιείου.

Από την ποικιλία Γουστολίδι που ήταν για εμάς μια είδηση, δημιουργήσαμε το Novita, Οίνος Λευκός Ξηρός.

right_arrow right_arrow